Mad

Det græske køkken

Har du planer om at tage et smut til Grækenland, eller foretrækker du at tage det græske køkken med hjem til dig? I Grækenland findes der mange lækre specialiteter, som du nemt kan fremstille i dit eget køkken herhjemme i Danmark. Læs med her og nyd unikke, velsmagende retter fra Europas ældste køkken.

Græske specialiteter med friske råvarer

I det græske køkken serveres ofte simpel mad bestående af friske råvarer. Maden er krydret med hvidløg, mynte, timian, oregano, citron, og persille. Det medfører, at retterne bliver utrolig spændende og velsmagende. Udover de mange krydderier findes der i det græske køkken mange typiske ingredienser såsom fisk, feta, aubergine, olivenolie, tomat, peberfrugt, oliven og yoghurt. Nogle af disse ingredienser indgår i næsten alle græske retter. Derudover serveres ofte friskbagt græsk brød, som dyppes i dressing eller olie. Brødet serveres som en appetitvækker  inden de resterende retter.

Ønsker du at servere en tre-retters menu herhjemme i Danmark bestående af græske specialiteter, er der masser af lækre retter at vælge imellem. Til forret kan du lave den simple, men lækre specialitet ”græsk salat”, som på græsk er kendt under navnet ”Horiatiki”. En græsk salat består af tomat, skrællede agurkeskiver, feta, rødløg, kalamata-oliven og græsk olivenolie. Derudover er der ofte oregano eller basilikum på toppen. En simpel, men lækker forret. Vil du i stedet anvende den som et supplement til hovedretten, er det også en glimrende mulighed. Den er utrolig velsmagende til hovedretter, hvori der indgår kød.

En anden græsk forret, som med fordel kan bruges som et supplement til hovedretten, er ”tzatziki”. Tzatziki består af græsk yoghurt blandet med hvidløg, afvandet agurk, groft peber og salt samt olivenolie. Hvis tzatziki spises som forret, serveres der ofte pitabrød til.

Forkæl dine gæster med lækre hovedretter

Den mest kendte græske hovedret er ”Moussaka”. Moussaka består af hakket oksekød, saltede, afvandede auberginer, svitsede kartofler i skiver, løg, hvidløg og tomatpure. Retten laves i et ildfast fad i ovnen, og der findes mange forskellige versioner af den. Nogle vælger at udskifte auberginerne med ris, mens andre også udelader kartoflerne. Prøv dig frem derhjemme og find ud af, hvad der er din favorit. Hvem ved, måske finder du på en helt fjerde version?

En anden populær hovedret er ”Souvlaki”, som er grillspyd med enten svine-, lamme- eller kyllingekød. Nogle gange sættes også grøntsager såsom tomat, peberfrugt og løg på spyddet. Retten serveres både direkte fra spyd eller i kombination med friskbagt pitabrød.

Bring Grækenland til Danmark 

I Grækenland er det meget almindeligt at få serveret likør både før og efter maden. Likøren blandes med vand, så drikken kommer til at bestå halvt af likør og halvt af vand. Ønsker du at servere vin til dine græske retter, kan du med fordel vælge nationalvinen ”Retsina”, som er en hvidvin tilsat harpiks. Det giver den en let smag af enebær.

Fordelen ved det græske køkken er, at de klassiske råvarer ofte er meget nemme at finde i Danmark. Går du ind i ethvert supermarked, kan du hurtigt finde alle ingredienser, du skal bruge. Så hvorfor ikke bare komme i gang med at fremtrylle de lækre retter med det samme?