Mad

Det vietnamesiske køkken

Hvis du aldrig har været i Vietnam, kan du godt se at få pakket kufferten og komme afsted. Er det ikke en mulighed, kan du heldigvis også fremtrylle nogle vietnamesiske retter herhjemme i Danmark. Det vietnamesiske køkken byder på et væld af spændende madvarer og lækre specialiteter. I gadekøkkenerne og hos de lokale kan du få alt fra frisk fisk og grøntsager til sprød, friturestegt mad. Der er med garanti noget for enhver.

Få gennemgående ingredienser

I det vietnamesiske køkken finder du nogle klassiske råvarer, som ofte anvendes i mange af retterne. Det er råvarer såsom fiskesovs, kokosmælk, limefrugter, soja, citrongræs og koriander. Derudover anvendes mange andre krydderurter. Maden i Vietnam består ofte af få ingredienser, som kombineres og supplerer hinanden utrolig godt.

I det vietnamesiske køkken kan du ikke undgå nudler og ris, og det er der bestemt heller ingen grund til. De to råvarer indgår i stort set alle måltider, da vietnameserne selv spiser dem morgen, middag og aften. Nudlerne fås ofte i suppe eller med en masse grøntsager og kød, mens ris ofte serveres på en tallerken eksempelvis ved siden af en gryderet. Risene bliver som regel presset sammen i en lille skål, hvorefter den vendes på hovedet. Det medfører, at risene danner en lille, fast bunke, som pynter fint på tallerkenen. Hver person får normalvis sin egen portion ris, mens resten af maden sættes på midten af bordet. Udover at få almindelige kogte ris, som vi kender dem her i Danmark, kan du i Vietnam også få stegte ris med forskellige krydderier.

Flotte farver og former

I Vietnam går de meget op i at pynte maden inden servering. Har du børn med på rejsen, vil de typisk få serveret tomater, der er udskåret som roser, agurker, der er udskåret som krokodiller, og ananas i flotte mønstre. Udover råvarernes flotte former, tænkes der også på de mange farvekombinationer. Jo mere farverigt, jo bedre. Prøv eventuelt at lave det samme herhjemme – børnene vil med garanti elske det.

I Vietnam findes der mange forskellige steder at spise. Du kan slå dig ned på en restaurant ved de lokale eller på et af landets mange gadekøkkener. Turister, som aldrig har besøgt landet før, har af og til tendenser til at slå sig ned på restauranter og derved undgå gadekøkkenerne. Det er der slet ingen grund til – tværtimod. I gadekøkkenerne får du mulighed for at smage helt lokale retter, og her findes noget for enhver smag. Meget af maden bliver lavet under høje temperaturer, så du skal ikke frygte at blive syg. Bare brug din sunde fornuft og kig dig lidt omkring, inden du sætter tænderne i retterne. Vil du forsøge at skabe den samme stemning herhjemme, kan du med fordel lave en masse små retter, som I kan nyde omkring bordet.

Lav selv vietnamesiske retter

Nationalretten i Vietnam er en nudelsuppe med kylling eller oksekødsstrimler, som er krydret med finthakket basilikum. Navnet på suppen er ”Pho”. Det kan også klart anbefales, at du prøver de vietnamesiske forårsruller kaldet ”Goi Cuon”, som består af tigerrejer og papaya, der er pakket ind i rispapir og drysset med finthakkede koriander. Til dessert kan du prøve retten ”Che”, som er klistrede ris og bønner med kokosmælk. Skal du have en hurtig frokost, kan du tage sandwichen ”Banh Mi” med på vejen. Den er fyldt med grøntsager og kød efter eget valg. Vil du sætte tænderne i noget helt specielt, kan du prøve slangekød eller friturestegte insekter. Og det bedste af det hele er, at stort set alle retter kan laves i Danmark. Velbekomme!