Mad

Mad fra alle verdenshjørner: Spanien

I denne nye serie vil vi komme til at besøge mange forskellige dele af verden. Dette indebærer inspiration fra forskellige køkkener, hvor du vil blive introduceret til madlavning fra steder, som du måske ikke har overvejet at lade dig inspirere af. Vi starter syd for Danmark, nede i varmen; nærmere betegnet Spanien. Det lidt iltre folkefærd serverer nemlig ikke kun kolde øl på Mallorca – de leverer også en madscene, som mange drømmer sig væk til. Mange af retterne har rødder tilbage til en traditionsfyldt verden, som med tiden har spredt sig til hele verden. Så hvis ikke den har spredt sig til dit køkken endnu, så får du her en række eksempler på klassiske retter, som bringer det varme Spanien ind i dit hjem.

Paella: En risret med lidt af hvert

Vi starter med en af de helt klassiske retter, som de fleste af os trods alt kender. Hvis ikke, så er det på tide, at du får øjnene op for retten. Hvis den er gået i glemmebogen, så er det på tide, at den igen kommer frem, og at du begynder at prøve kræfter med den. Er du i tvivl om, hvad vi snakker om? Svaret er paella.

Paella startede som løsningen på de lokale landsmænds problemer. Hvad gjorde man ved de rester, som man ikke havde fået afsat i løbet af dagen? Man fandt naturligvis panden frem og blandede sagerne sammen med en god skefuld ris. Det var uanset, om man havde kylling eller kanin tilovers – og uanset om man havde broccoli, rød peber eller porre tilovers. Så længe varerne smagte godt sammen. I dag er retten dog mest lavet med skaldyr; men alt kan prøves af. Tilføj gerne en lækker øl eller frisk vin, og retten vil for alvor blive populær i hjemmet.

Gazpacho: Kold tomatsuppe til alle slags dage

Gazpacho har du sandsynligvis også hørt om. Denne kolde tomatsuppe er en evig klassiker, og den fungerer som sådan godt i både koldt og varmt vejr; altså både til vinter og sommer. Gazpachoen stammer dog oprindeligt fra de spanske dage med høje temperaturer, hvor den blev nydt kold. Ligesom dengang er ingredienserne i dag også tomat og agurk samt løg, olivenolie og hvidløg. Tilsammen giver dette en helt igennem herlig suppe, som kan bruges både til forret og hovedret afhængig af, hvem der sidder ved bordet. Servér gerne godt, varmt brød med timian eller havsalt til, som man både kan nyde med smør eller ved at dyppe i suppen, som i øvrigt skal drikkes – i hvert fald hvis man sidder nede i varme Andalusien.

Chorizo og figner: Slut med den svenske pølseret

Er du til små retter med stærk smag, så vil en ret med spansk chorizo og figner gøre dig glad! Den er helt igennem ideel til både forret og tilbehør til hovedretten; pointen er bare, at smagen er helt eminent. Alt, du skal gøre, er at blande en god chorizo med tørrede figner. Bland herefter en smule jomfruolivenolie, persille og honning i og voila: Drøm dig ned til Spanien og mød den svenske pølserets overmand.