Mad

Mexicansk mad: Chili, chili og masser af farver

Det næste sted, vi besøger i et forsøg på at bringe verdensomspændende inspiration ind i de danske køkkener, er Mexico. Og vi kan lige så godt sige det, som det er: Der er masser af chili, salsa og tomat til stede i dag. Det er nemlig med de ingredienser, at man nemmest kan sætte mexicansk mad i én sammenhæng, også selvom retterne kan rumme meget mere. I flæng kan der nævnes retter som nachos, tortillas, frittatas og burritos. Alt sammen noget, som vi har hørt om før, som er enormt nemt at lave, og som bare mangler at blive smidt på tallerknerne ved de danske spiseborde. Det er desuden retter, som er for alle aldre og alle smagsløg, i og med at de er nemme at tilpasse, både når det kommer til mængden af chili, men også for vegetarer, kødspisere og de kræsne.

Burritos: Både til hånden og tallerkenen

Vi starter ud med en ret, som både kan bikses hurtigt sammen, men som også kan kæles lidt omkring. Således er en burrito perfekt både til at tage med på farten, men også når der er gæster. Det skal måske ikke være det fineste selskab, man serverer burritos for, men ikke desto mindre kan de smage nok så fantastisk. Denne klassiske pandekage med kødfyld kan nemlig det hele; den kan serveres på tallerken, den kan serveres som ”byg-selv”-madpandekage, og den kan pakkes til at tage med i hånden.

Det smukke ved burritoen er, at man kan blande alverdens ting i, så den passer perfekt til éns egen smag. Typisk er der bagte bønder i, som giver fylde sammen med ris og kød. Men spar lidt på pladsen, for der skal også være plads til ost, salsa og forskellige, lette grøntsager, der giver hver bid en lækker fornemmelse. Hold det gerne i den mellemamerikanske stil med masser af chili, guacamole og eksotiske ris fremfor de helt hvide.

Chili con carne: Du kan ikke lave den forkert

Findes der én ret på den internationale madscene, som er elsket af mange forskellige årsager, så er det chili con carne. Blandt disse årsager finder man blandt andet letheden i at lave retten, fyldigheden i retten og det faktum, at den aldrig smager ens, fordi man kan blande alverdens ting i. Hvor meget chili? Det bestemmer kokken, og det bør være en overraskelse til de spisende gæster ved bordet. Med kød, chili, bønner og en fantastisk lækkerhed, fordi den skal simre i lang tid, har chili con carne således vundet mange hjerter – og er en perfekt klassiker til de danske middagsborde.

Frittata: Den mexicanske omelet

På trods af at en frittata og en omelet kan minde meget om hinanden, så er de ikke helt ens. Selvom de samme ingredienser er i, og selvom de ofte involverer diverse grøntsager og ost, så er de på papiret forskellige. For hvor en omelet gemmer på fyldet i midten, når man flipper omeletten, så blandes fyldet direkte i de velpiskede æg, før det kan blive en frittata. Efter lidt tid på panden, smides det hele i ovnen, så den bliver lækker og sprød. Med andre ord er en frittata perfekt til alle æggeelskere, som nyder varierede udgaver af hønsenes guld. Det er hurtigt, nemt, og du kan putte det i, som du eller dine børn nyder at spise mest.